AGROSİVAS 2015 Hazırlıklar Başladı..


Fuar Ne Zaman 

II. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı

03-06 Eylül 2015

2014 yılında Sivas’ta ilk kez bir tarım fuarı düzenlenmişti. 4-7 Eylül tarihleri arasında TOBB ETÜ alanı içerisinde gerçekleştirilen fuardan alınan geribildirimler, yetkilileri ikinci tarım fuarını gerçekleştirmeye sevk etti. Geleneksel hale getirilmesi planlanan fuarın ikincisinin ismi “AGROSİVAS’2015 II. Sivas Hayvancılık ve Gıda Fuarı” olarak belirlendi. Düzenlenen fuarlar kapsamında her yıl Sivas’ın potansiyelinin yüksek olduğu alanlar ana tema olarak belirleniyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen tarım fuarında ana tema olarak ‘arıcılık’ belirlenmişti. İkinci tarım fuarı 4 Eylül Sivas Kongresi Kültür ve Sanat Şenlikleri’nin 96. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında 3-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin izni ile düzenlenecek olan fuar; Sivas Valiliği,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sivas Belediyesi, Sivas Tarım Konseyi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Sivas Ticaret Borsası’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek. İlk fuarın gerçekleştirilmesinde  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan büyük bir çaba sarf etmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, 2015 yılında gerçekleştirilmesi planlanan fuar ve fuar kapsamında yürütülen  çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Aslan, 2014 yılında gerçekleştirilen fuarın geri dönüşümünden 2015 yılında gerçekleştirilecek olan fuarın içeriğine kadar bir çok konuda açıklamada bulundu.

Fuar Neden Eylül Ayı İçerisinde Yapılıyor ..
Aslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İkinci fuarımız olacak. Her yıl tarım fuarı yapmayı düşünüyoruz. Bu sene, 3-6 Eylül tarihleri arasına denk geliyor fuar takvimimiz. İkinci fuarın adı, “AGROSİVAS’2015 II. Sivas Hayvancılık ve Gıda Fuarı” olarak belirlendi. 4 Eylül Şenlikleri dahilinde gerçekleştirilecek. Her sene bu şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Bunda iki tane etken var. 4 Eylül haftası bir çok açıdan bizler için önemli.  Bu haftanın sadece kültürel etkinliklerle geçmesi gerektiğini söyleyenler var. Tarım fuarı da kültürel bir etkinliktir. Biraz yanlış bakılıyor. İlçeler sergisini de kurum olarak daha önce biz yapıyorduk.  Kavun, karpuz, domates satılıyor gibi bakılıyor ama bu da kültürel etkinliktir. Bunlar bizim marka değerlerimizdir. Koyulhisar’ın domatesi, Zara’nın balı, Suşehri’nin fasulyesi, Akıncılar’ın kavunu veya Gürün’ün elması; bunlar bizim kültürel değerlerimiz. Sivas’ın marka değerleridir bunlar. Bunların da tanıtımını mutlaka yapmamız gerekiyor. Her kurumun üstüne düşen Sivas’ın kültürel faaliyetlerini de içeren çalışmaları olabilir. ‘Kent meydanında bunlar olmasın’ denebilir. Haklılar, olmasın. Kent meydanında o tarihi eserlerin arasında böyle bir şey pek uygun düşmeyebilir ama artık fuar alanını aldık. Biz artık ilçe tanıtımlarını orada yapıyoruz. En iyi tanıtım da 4 Eylül etkinlikleri içerisinde yer alıyor. Hem 4 Eylül etkinliklerine farklı bir renk katıyoruz, hem de ilçelerimizin tanıtımını yapıyoruz. Eylül ayı ayrıca   bizim açımızdan hasadın bitip yeni sezonun başladığı tarihtir. Yeni sezon öncesi çiftçilerimizin ihtiyacı olan tohumdur, gübredir, fidandır, fidedir veya alet makineleri bu fuarlar sayesinde sağlamış oluyoruz. Bu nedenle bizim için çok uygun bir tarih.”

2015’İN TEMASI KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK

Sivas, küçükbaş hayvancılık konusunda ülke çapında önemli bir noktada bulunuyor. Bunu göz önüne alarak 2015 fuarının temasını küçükbaş hayvancılık olarak belirlediklerini aktaran Aslan, “ 2015 yılının teması küçükbaş hayvancılık olacak. Küçükbaş hayvancılıkta da Kangal Koyunumuz var. Bizim için bir marka değer. Bölgemizin gen kaynağı. Geçtiğimiz sene bunun tanıtımını çok iyi yaptık ve Sivas’tan çok fazla damızlık hayvan sattık. ‘Yok satıyoruz’ desek yeridir. Şu an Konya’nın 4 bin 700 başlık damızlık koç ihtiyacı var. Elimizde yok. Kalmadı, veremiyoruz. Şu an 10 bin koçumuz daha olsa satacağız” ifadelerini kullandı.




03-06 Eylül 2015 tarihleri arasında ilimizde düzenlenecek olan '' II. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı '' nın hazırlıkları kapsamında İl Müdürlüğümüz Sosyal Tesislerinde 05.05.2015 tarihinde toplantı düzenlenmiştir. Toplantı Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü  İhsan ASLAN' ın başkanlığında, fuar yetkilisi Özkan ÇATMAZ, Tarım Konseyi Üyeleri ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan ASLAN; "Bu sene ikincisi düzenlenecek olan AGROSİVAS 2015 II. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarını 03-06 Eylül 2015 tarihleri arasında bir önceki sene gerçekleştirilen alanda düzenlemeyi düşünüyoruz, hem fuar alanıyla hem de diğer uygulamalardaki problemleri görüşerek mevcut eksikleri tamamlayarak bu sene yürüteceğimiz çalışmaları şimdiden planlayıp  başlamalıyız ki fuara daha hazırlıklı olalım ve daha yüksek katılımın olacağı şekilde fuarımızı gerçekleştirelim.
Bunun için ilimizde bulunan Tarım Konseyinin  tüm üyelerini ve fuarı organize eden firmamızı da davet ettik, bu toplantı ile fuarla ilgili gerekli konuları görüşerek ve karara bağlayarak çalışmalara bir an önce başlamak istiyoruz." dedi.
Fuar yetkilisi Özkan ÇATMAZ ise yaptığı konuşmada; " Geçtiğimiz sene düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarının ikincisinin hazırlıklarına başlamak üzere sayın İl Müdürümüzün daveti üzerine bir araya gelmiş bulunuyoruz. Geçen sene yakaladığımız başarıyı daha büyüterek ve geliştirerek AGROSİVAS II. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarını geçen sene yaşanan eksikliklerden tecrübe edinerek daha başarılı bir organizasyon haline getirebilmek için bugün bir araya geldik. En önemli eksiğimiz alanla ilgili sorunlardı, bu sene bütün eksiklikleri bertaraf ederek daha iyi bir organizasyon yapılmasını sağlayacağız. Geçtiğimiz sene yaklaşık 16.000 metrekare brüt alanda 9000 metrekare net stand kurarak fuarı gerçekleştirdik, bu rakamlarla Türkiye'de yaklaşık 70 fuar arasında ilk üçe girmeyi başardık. İl müdürlüğümüzün bizi yönlendirmesiyle bu sene hedefimizi ikiye katladık, üçüncü sene itibariyle Türkiye' de iç Anadolu Bölgesinde Sivas' ı tarım sektörünün en önemli cazibe merkezlerinden birisi haline getirecek bir organizasyon olacağına inanıyoruz, huzurlarınızda İl Müdürümüze, Ticaret Odasına ve Ticaret Borsasına, bütün sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum." dedi.


Toplantı basın mensupları ve katılımcılarla yemek eşliğinde yapılan sohbetle sonlandırıldı.

 Twitter Adresimiz